úterý 26. července 2016

Proč (Ne)bydlet na Kolejích

Je tady další díl Studentova praktického rádce!
Drazí letošní maturanti, léto brzy vstoupí do své poloviny. Pokud se chystáte na vysokou školu daleko od domova, tak je pro vás jistě už nějakou dobu aktuální téma ubytování. A vy si nejspíš pokládáte téměř hamletovskou otázku:

Kolej nebo privát? 


Foto z osobního archivu


Já osobně jsem si tuhle otázku nikdy nepokládala. Nikdy jsem neměla možnost na ni jen pomyslet. Ve městě, kde se nachází má univerzita, jsou koleje neskonale levné. V takovém případě se hamletovské otázky nepokládají. 

Můj pohled na věc je tedy ochuzen o srovnání. Nikdy jsem nepoznala, jaké to je bydlet na studentském privátu... Což bohužel neznamená, že to už nikdy nezažiju. Dokonce jsem si jistá, že zanedlouho nejspíš ano, ale z pohledu studenta již ne. (A o to to bude horší.)
Dovolila jsem si tedy pro vás sepsat článek čerpající z mých přechodných pobytů v krásném a nezapomenutelném prostředí studentských kolejí. S dovolením jsem i přidala pár vlastních fotografií.
Snad vám následující řádky budou nápomocny při rozhodování!

#TeamKolej #DormLife

Varování: Tento článek je recese. Doma nic z toho rozhodně nezkoušejte (nechte si to až na koleje).


Proč bydlet na koleji?

Naučíte se vařit
Je to tak. Váš kufr nikdy nebude dost velký na to, aby vám do něj maminka nabalila jídlo na celou tu dobu, než se vrátíte domů pro další. A smiřte se tím, že občas menzu nestihnete; vejška není školka. Za svůj debilně naplánovanej rozvrh si stejně můžete sami. Pokud ne, tak to je mi vás líto. Panu rozvrháři je úplně fuk, že obědy se vydávají jen do půl druhé.
Například já jsem se za tři roky studia stala mistrem v disciplíně "těstoviny/rýže/kuskus na milion způsobů". A taky jsem zjistila, že instantní nudle jsou stejně lepší, když je sníte rovnou suchý. Navíc pak ani nemusíte umývat misku. 

Společné sprchy
Je fakt hrozný, co teď řeknu, ale... Můžete natočit kolik litrů chcete nebo nacákat na stěny... a nikdo vám nebude nadávat. Většinou ve sprše můžete být, jak dlouho chcete, protože kromě středy moc lidí o sprchu nezavadí (netuším proč, ale je to empiricky vypozorovaný fakt), takže většinu týdne je sprcha čistá a není tam fronta. Sprchu po sobě nemusíte drhnout, protože tu máme paní uklízečku, která to za mizerný plat musí udělat. Smutné, ale pravdivé. Jelikož vysokoškoláků je čím dál víc, čímž jejich hodnota na pracovním trhu klesá, třeba taky jednou budete muset uklízet chlupy po ostatních. Smutné, ale ještě pravdivější. A dobře vám tak, protože jste na koleji dělali ve sprchách bordel, kterej jste si po sobě ani neuklidili!

Kmenové rady
Kdy máme zápis? Kolik máme mít kreditů? Když neudělám tenhle předmět napoprvé, tak mě vyhodí? Kolik říkal, že vypíše termínů? Co mám s tímhle úkolem jako dělat? Pomooooooc!
Máte pocit, že se ztrácíte v kreditním systému nebo požadavcích pro splnění předmětu? Klid, je tu spousta vašich spolužáků, kteří mají pravděpodobně stejné potíže (nebo jiné, ale na ty vaše znají odpověď). A bydlí ve stejným baráku
Stačí se přemístit o pár pater nahoru/dolů. Pak můžete skuhrat společně.

Zábava
Když natrefíte na dobré spolubydlící, kteří jsou naladěni na stejné vlně, může se váš kolejní pobyt změnit v ráj. Je to jako když jste v dětství přespávali u kamarádů. Nebo jako letní tábor, jen mnohem lepší. Nikdo vám totiž nebude říkat, že se máte ztišit, že máte zhasnout, že máte přestat řvát nebo se hlasitě smát. Nikde není dozor. Večerka neexistuje. Můžete se veselit a dělat bordel do rána, pokud tedy nebudete hulákat po chodbách, kde se zvuk rozléhá mnohem více, čímž se lépe dostane k bystrým uším paní kolejbáby. Pokud budete mít na spolubydlící opravdové štěstí, tak se může stát, že vaše oslavy mládí nebudou brát konce a bude vám dělat problémy vůbec usnout (a ranní vstávání do školy pak získá nový rozměr). Ale měli byste si dát pozor na sousedy - mohli by se vám pak ze závisti nějak pomstít.

Pochopíte, jak je to se špinavým prádlem
Pro některé to bude možná trochu epifanie. Pochopíte, že prádlo se samo nevypere, nevyžehlí a nepověsí na šňůru (a už vůbec ne v tomhle pořadí). Bordel se sám neuklidí. Prach dosedne zpět, když se rozvíří. A tak dál. Oceníte domov a všechno, co pro vás dělají rodiče.

Potkáte se s různými kulturami
Na kolejích bývají i zahraniční studenti, ale není jich tam zas tak moc. Ale i v českém kontextu by se dalo říct, že koleje jsou taková salátová mísa. Ingredience pocházejí z různých končin naší republiky a to stačí k tomu, aby byl střet kultur zajímavý. Občas to připomíná spíš guláš na způsob "co dům dal" než salát. Ne všechny ingredience se k sobě hodí, že áno. Nejzajímavější asi je, když se takový Moravan se vším všudy setká se zapřísáhlým Západočechem. To se pak dějí zajímavé věci.

Tolerance
Pokud si se spolubydlícími nesednete, tak se alespoň naučíte, jak tolerovat někoho, koho zrovna nemilujete. K tomu je tahle příležitost doslova ideální, protože sdílení místnosti o pár metrech čtverečních, kde budete dýchat společnými silami zaprděný vzduch, se na několik hodin denně prostě nelze vyhnout.
To jest vysoká škola tolerance a sebeovládání, a tudíž vás to naučí být opravdu dospělí. Zatímco na pískovišti jste jako malí praštili svého parťáka formičkou na bábovičky, kdykoli vás naštval, není radno to samé dělat někomu, s kým sdílíte jednu místnost. Docela mrňavou místnost.


Moje první zima na kolejích


Svatá Trojice

Poslední tři důvody jsem zařadila do speciální sekce s názvem "Svatá Trojice". Ne náhodou. Jsou totiž naprosto nejdůležitější. Zatímco na ty, které jsem uvedla na začátku, časem zapomenete, na Otce, Syna a Ducha svatého budete vzpomínat nadosmrti. Je to prostě Boží Trojice, tak co jiného byste čekali?

Otec: Patrovky, chodbovky (moravsky "chodbovice")
Patrovky jsou oslavy mládí, ale občas taky test vlastní debility. Mimochodem, nechápu, proč heslo "patrovka" nebo "chodbovka" stále ještě není ve Slovníku spisovné češtiny. Tento terminus technikus mi byl v praxi definován hned v prvních hodinách po mém nastěhování na kolej nesoucí název K3. Tady si vyzkoušíte svoje hranice. Krabičák, tráva a mastný chipsy.
"Není na sedmičce náhodou patrovka? Slyším hluk a cejtím trávu," řekla tehdy moje úplně první spolubydlící.

Syn: Orgie
Myslím tím různé orgie. Například žrací orgie. Takové orgie se často dějí v neděli večer, kdy všichni přijedou z domova a bágly mají narvaný řízkama a buchtama od maminek a babiček. To se to všechno vyloží na stoly a následně se tím všichni svorně dáví.
Každej se ale žracích orgií neúčastní. Tzv. gastro-onanisti nálož žrasa ve svých bagážích zatají a pak se tím vším cpou, když spolubydlící nejsou doma. Škrti.

Duch Svatý: Seznamování
Na každém patře je banda divočáků, kteří organizují výše zmíněné oslavy. A je to právě seznamování, které je smyslem těchto hříšných akcí. Je jen na vás, jak naložíte s takovou příležitostí, jako jsou velké oslavy pro celé patro. Češi jsou, jak je známo, netýkavky. Patrovky se tak stávají příležitostí, jak se konečně poznat s lidmi, po nichž utíráte špinavou pracovní plochu v kuchyňce. A třeba přijdou i ti, kteří na kolejích nebydlí. Kdo ví, s kým se při patrovce seznámíte. Možná taky s nikým zvlášť zajímavým - jako se to stalo mně!

Fotografie pořízená jednoho krásného dubnového rána. Předešlý večer se konala lightshow.


Shrnutí a závěr

Kromě všech těch skvělých věcí, co jsem popsala, vás taky musím upozornit, že nejen škola, ale i samotná kolej vás může přimět k zamyšlení a filosofování. Uvidíte spoustu věcí nevídaných, které vás donutí k přemýšlení a prohloubí vaši fantazii... Například toto*:
Proč někdo nechal láhev od kečupu ve sprše? Co tam s ní vůbec dělal?
Proč mají ty holky na dveřích lamy?
Nestihla jsem si vyprat! Hodí se k sobě tričko s obrázkem Tweetyho a elegantní propínací svetřík s květinovou výšivkou?
Myslíš, že kysaný zelí s rozmačkaným banánem je dobrý nápad?
Vsaď se, že když půjdu do menzy v pyžamu, nikdo si ničeho nevšimne.
Na naší koleji bude světelná show, připrav si taneček do okna!
Seš si jistej, že tenhle flek na stěně je od sprchového gelu?
Myslíš, že tihleti si někdy v pokoji uklízeli?
Který idiot ve tři ráno zpíval před našema dveřma "Vysoký jalovec"?
Která kolejbába má dneska noční? Doufám, že ta nahluchlá, chceme udělat menší oslavu.

*Založeno na skutečných událostech.

"Kolej je takový dětský domov pro odrostlé děti. Všichni tam choděj v teplákách, v pyžamech, v ručníku a nikdo to neřeší," řekl kdosi, koho znám.


Přidáte se do "týmu kolej"?
Nebo už tam jste?
Nebo jste tam byli, ale dezertovali jste?
V čem je privát lepší?
Znáte nějakého gastro-onanistu?

9 komentářů :

  1. Tak toto je snad ještě lepší, než Ze života zrzků :D. Měla bys to prodat do Čilichily nebo jak se to jmenuje :D
    ale tady to má ještě větší kouzlo.
    Škoda že jsem na koleji nikdy nebydlela - kromě půl roku na Erasmu, což ale nebylo ono :D Tohle zní fakt super, až na to, že to asi až tak super není :D těžko říct. "týmdomov"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, díky. V chilli nevím, jestli by to chtěli, takovejch tam je...
      Možná bys mohla napsat článek o tom, jaké to je bydlet během studií doma, protože to si vůbec nedokážu představit... I když vlastně jo, ale jenom 2 roky magisterského, to už nebylo všechno tak nový :D
      Vidlička v polévce

      Vymazat
    2. Haha, díky. V chilli nevím, jestli by to chtěli, takovejch tam je...
      Možná bys mohla napsat článek o tom, jaké to je bydlet během studií doma, protože to si vůbec nedokážu představit... I když vlastně jo, ale jenom 2 roky magisterského, to už nebylo všechno tak nový :D
      Vidlička v polévce

      Vymazat
  2. Jedna ošklivá historka o společných sprchách - Ono je fajn, že jak jsou společné, že se tam nemusí uklízet. To že jsou společné sprchy jak pro kluky a holky a nikomu to nevadí, je taky úplně jedno. Ale už není tak fajn, když si někdo neznámý usmyslí ve čtyři hodiny ráno, když nikde nikdo není, že pojme společnou sprchu trochu bližším a osobnějším způsobem...
    A to je důvod, proč chci raději privát.

    OdpovědětVymazat
  3. Som si zaspomínal :-D je zaujímavé, že máte tak podobný termín pre chodbovice ako my :D

    OdpovědětVymazat
  4. Sprcha ve středu - to jsou ti, co jezdí domů každý víkend. Osprchnou se v neděli před odjezdem, pondělí je ještě dobrý, úterý už nic moc, ve středu už to nevydrží ani samotný student a jde do sprchy ;)

    Filosofické otázky (též založeno na vlastních zkušenostech - 2 roky na Strahově):
    - Mám se odvážit zvednout to záchodový prkýnko?
    - Proč je ve sprše obal od másla?
    - Proč se mě ten kolejdědek po půl roce, co si mě nevšimnul, ptá na kolejenku?
    - Má ten kluk i jiný oblečení než tepláky?
    - Co mám udělat pro to, aby tomu hezounovi odvedle spadnul cestou do sprchy ručník?

    No, vydržela jsem to dva roky (nedávala jsem si ani dva měsíce), ale znovu už bych to absolvovat nechtěla.

    Má to ale jednu výhodu - kdykoliv jedu někam, kde si nejsem úplně jistá, jak bude vypadat ubytování, tak si říkám: "No co, horší než Strahov to stejně nebude." :D

    OdpovědětVymazat
  5. Podle dotek mi to přijde jako fotky z JU v Budějkách, tam byly taky takové koleje, to podloubí mezi nimi...Nevím proč, ale tak mi to přijde...Tam byla K1 až K3 myslím se společnými sprchami, od K4 a dál už měli soukromé sprchy na buňkách. Jinak nikdy jsem nepoznala, jaké to je bydlet na koleji, já zase vždy byla na bytě s jinými studenty :)

    OdpovědětVymazat
  6. titanium pipes | TITANIA - TITANIA - TITANIA - TITANIA - TITANIA
    TITANIA. TITANIA. TITANIA. 2017 ford fusion hybrid titanium TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. titanium plate TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. TITANIA. smith titanium TITANIA. TITANIA. titanium ring for men TITANIA. TITANIA. TIT titanium teeth dog

    OdpovědětVymazat