pondělí 2. května 2016

Karel Hynek Mácha Jako Bloger (2/2)

Kdyby byl Karel Hynek Mácha bloger (II. část)

První část článku si přečtěte ZDE.

Kdyby byl Karel Hynek bloger, asi by založil rubriku "Denník" (drazí grammar nazis, tak se to tehdy psalo). Šifrování by mu bylo asi nic platné, takže by si založil možná ještě jeden, anonymní blog, aby to nezkazilo jeho blogovou image. I když kdo ví, třeba by si rubriku "Denník" založil na svém oficiálním blogu, protože oproti tomu, co dnes píšou jiní blogeři, jak asi víte, by byl jeho popis úkonů prováděných na Lori něco jako večerníček pro mrňata. Nebo by to byl až takový nemrava, že by o tom psal na Twitteru? Kája Hynek totiž nebyl moc velký feminista. Mohl by být třeba rapper, a s Macklemorem by si asi moc nerozuměl.

ukázka z osobního deníku KHM včetně šifrovaných pasáží
(source)
Navíc bychom asi věděli, jak Kája Hynek vypadal. Možná by ke každému článku přidal selfie, však víte, jaký to byl narcis (na tom není nic špatného, žeáno). Třeba selfie ze společné z návštěvy divadla, kde by se mu za ramenem křenil jeho homeboy Karel Sabina. Jó, kdyby tak měl Kája Hynek Instagram, to by jeho podobizny nemusely vznikat tak pokoutně a my bychom se mohli kochat jeho selfíčky, na nichž by modré oko jeho nevýslovnou jevilo touhu.

další z milionu "portrétů" KHM aneb další ukázka toho, jak slavný básník nevypadal
(source)

Bohužel dodnes přesně nevíme, jak Kája Hynek vypadal. Jeho údajně věrný portrét (tento), který byl považován za oficiální, vznikl legračním způsobem. Dávno po jeho smrti byl jaksi uplácán z obličejových rysů pocházejících z obrazů, kterým údajně seděl modelem (ale nebyly to jeho věrné podobizny) a dalšími úpravami na základě výpovědí lidí, kteří ho znali (a viděli ho naposledy před desítkami let). Výsledkem je rytina zobrazující pětadvacetiletého mladíka (to je totiž nejvyšší věk, jakého se dožil), který vypadá, že tu pětadvacítku má za sebou už nejméně dvakrát. Nejvěrnější Máchova podoba vznikla až ve 20. století, a to na základě antropologického výzkumu jeho lebky. Dodnes se o jeho tváři vedou diskuse, což je sice naprosto nepodstatné, ale i přesto mladé bohemistky a bohemisti nadrženě netrpělivě čekají, kdy se konečně na něčí půdě objeví nějaký zapomenutý portrét. Marné volání čekání.

Pravděpodobně nejvěrnější Máchova podoba: busta vzniklá na základě antropologického výzkumu básníkových ostatků pod vedením E. Vlčka; autorem busty je akad. sochař M. Knobloch.
(source)

Zpět k Máchově blogerské činnosti:

Máj. Aby se dostal k lidem, nemusel by ho Karel Hynek vydávat vlastním nákladem: jen by ho prostě zveřejnil na blogu. A odezva by na sebe nenechala dlouho čekat. Názory kolegů literátů by se nemusely k dalšímu "výzkumu" střádat z jejich vzájemné korespondence nebo dobového tisku. Všecko by bylo hezky v komentářích pod článkem! Tedy pod Májem. Jen si to představte! Komentáře pod článkem s názvem "Máj" z 23. dubna 1836! Já si to dovedu představit docela živě. Na závěr jsem si tedy dovolila zrekonstruovat, jak by teoreticky mohly vypadat příspěvky některých významných osobností aka internetových trollů první poloviny 19. století v diskusi pod básní Máj:

1 Pepin Krasoň Chmelenský | 2. května 1836 v 0:12 | Reagovat
p. Mácha psáti jistě umí, ale co nám do Byrona?!

2 Ferenc Láďa Čelakovský | 13. května 1836 v 11:54 | Reagovat
[1]: To jsou ty plody hrozného byronismu! A vokurky taky letos pomrzly!
3 Honzíček Slavíček Tomíček | 31. května 1836 v 12:50 | Reagovat
ŠKVÁRA!

4 Joe KayEthan Tyl | 21. července 1836 v 13:20 | Reagovat
Mácho, proč tak nečesky?! Ty rozervanče!

...

Děkuji Vám za pozornost a snad jsem Vás moc nepohoršila!

Máchův autoportrét aneb pravděpodobně jediná rozervancova podobizna vzniklá za jeho života, která se dochovala.
(source)

Jaký by byl podle vás KHM bloger?
A co jiní slavní autoři?

11 komentářů :

  1. KayEthan je boží :D v téhle rubrice rozhodně pokračuj!

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý nápad na rubriku. :) Napiš ještě jiné známé spisovatele, už se těším, jak si to přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě by zajímalo, zda by si Mácha založil blog na "Blogspotu" nebo na Blog.cz :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ále, zdravím staré známé! :D
      Na Blog.cz to nemá smysl, ani pro Káju Hynka ;)

      Vymazat
  4. Ježiš, to je vtipný :D Pokračuj, hrozně mě to baví:D

    OdpovědětVymazat
  5. Bezvadný. Ty komentáře to zabily:Ď A souhlasím s celkovou myšlenkou. Blogování je určitě možný začátek nových klasických autorů. A k tomu lotosový:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak to lotosový mělo být lowcostový. Holt automatické opravy. A to jsem to slovo vložil do slovníku. Stejně ho ta mrcha přepsala zase zpátky:D

      Vymazat